Verbinding met de natuur
Biophilic Design
Bio-wat?! Ja, die vraag krijg ik veel
Wat is Biophilic Design?
Bio-wat?! Ja, die vraag krijg ik veel. Maar het antwoord is niet heel moeilijk. Bio is uiteraard de natuur, alles wat leeft, en ‘filie’ is liefde (het tegengestelde van ‘fobie’, wat angst betekent). Dus Biophilic Design betekent niet meer dan ontwerpen vanuit onze aangeboren liefde voor de natuur.
Wij mensen hebben duizenden jaren op de Afrikaanse vlaktes geleefd, waar wij in harmonie leefden met de natuur; groene velden met bomen, struiken, water en de dierenwereld. We leefden met de seizoenen en onder uiteenlopende weersomstandigheden. ’s Avonds kwamen we samen bij een knisperend haardvuur om te eten, en we sliepen in een grot die beschutting gaf tegen vijanden en de elementen.
Gezondheidsvoordelen
Biophilic Design draagt direct bij aan ons welzijn
Pas sinds zo’n 200 jaar (sinds de Industriële Revolutie) zijn wij steeds meer naar steden getrokken en zijn wij gaan wonen in stenen huizen en gaan werken in betonnen torens. Maar dit is tegennatuurlijk; het druist in tegen alles wat aangeboren in onze genen zit. En we worden er ook nog eens doodongelukkig van; we raken gestrest, of nog erger depressief en slapen en concentreren is lastig. En vervolgens maken we enorme kosten om te proberen te ontspannen met verre vliegreizen en dure retraites of wellness centra.
Biophilic Design; een thuis, een kantoor, een restaurant, of andere ruimte ontwerpen met Biophilic Design, is dus die elementen terugbrengen waar wij gelukkig en ontspannen van worden. Biophilic Design draagt direct bij aan ons welzijn. Het gaat om een stuk natuur terugbrengen in ons leven. Nu beleven we de natuur alleen maar buiten, terwijl wij tegenwoordig al gauw 90% van onze tijd binnen zitten.
Biophilic Design
Is ontwerpen vanuit onze innerlijke verbondenheid met de natuur
Is het je niet opgevallen dat wanneer je in het bos wandelt iedereen elkaar groet? In het stadscentrum heb ik dat nog niet meegemaakt. Of denk eens aan momenten waarop je je helemaal ontspannen en happy voelde… grote kans dat dat op momenten was dat je in de natuur was; in het bos, in de bergen op vakantie, aan een mooi wit zandstrand met azuurblauwe zee, of ergens aan een rustig meertje met kwakende eenden en een fraaie zonsondergang. Zie hier op kleine schaal de uitwerking die natuur op ons heeft. Waarom zouden we dat niet op veel meer momenten van de dag willen?
Wat betekent Biophilic Design in de praktijk?
Met Biophilic Design ontwerp je vanuit de natuur; je brengt de natuur, of elementen uit de natuur, naar binnen met bijvoorbeeld planten en bomen, of met zicht op groen. Maar je kunt ook werken met verwijzingen naar de natuur, zoals hout op de vloer of wanden of in het meubilair, waterelementen, gebruik van organische vormen, of natuurlijke geluiden en geuren. Biophilic Design werkt met (dag)licht ervaren, je zintuigen laten werken, natuurlijke materialen gebruiken en houdt rekening met de akoestiek in een ruimte. Tevens kijk je goed hoe een ruimte is vormgegeven om o.a. een gevoel van veiligheid en geborgenheid te creëren, met bijvoorbeeld knusse hoekjes. Biophilic Design is ontwerpen voor het ‘gedrag van toen’, maar met ‘het comfort van nu’.
Ontspannen en natuurlijke sfeer
Jouw welzijn en gezondheid
Voor jouw thuis betekent Biophilic Design een ontwerp waarin je tot rust komt in een ontspannen, natuurlijke sfeer. Het gaat om jouw welzijn, en je gezondheid. Wij voelen ons gewoonweg beter in ruimtes die volgens de principes van Biophilic Design zijn ontworpen. Ons stressniveau verlaagt, concentratie en cognitieve functies verbeteren, en we slapen beter. Kinderen (bijvoorbeeld met ADHD) vinden ook meer rust en concentratie thuis. De gezondheidsvoordelen zijn uitgebreid onderzocht en bewezen door onder andere de Amerikaanse denktank Terrapin Bright Green die al geruime tijd met deze materie bezig is. Maar ondertussen heb jij nog steeds een prachtig ontworpen woning die voldoet aan al jouw andere wensen.
Bijdragen aan omzetstijging
Ontdek de voordelen bij jou in het bedrijf
Op zakelijk gebied (horeca, detailhandel, zorg, educatie, kantoren) zijn de voordelen enorm; zo kan Biophilic Design bijdragen aan omzetstijging, maar bijvoorbeeld ook de productiviteit van medewerkers. Verzuim daalt juist, net als de kosten in bijvoorbeeld de gezondheidszorg. Kinderen kunnen zich beter concentreren op scholen die op een biophilic manier zijn ontworpen, en hun hartslag daalt; om maar eens een paar mooie voorbeelden te noemen. Ook deze aspecten zijn allemaal uitgebreid wetenschappelijk onderzocht en bewezen. Lees vooral verder onder ‘Interieurontwerp zakelijk’ waar ik dit in meer detail toelicht.
Hoe kan dat eruit zien?
Singapore is koploper waar het gaat om Biophilic Design. Deze stadsstaat is al jaren succesvol bezig om zich te ontpoppen tot een ‘stad in de tuin’ (City in the Garden). Overal is het groen en groeien bomen en struiken. De lokale bevolking onderhoudt zelfs een moestuin op het dak van het lokale ziekenhuis. Het vliegveld heeft binnen een gigantische waterval tussen verdiepingen van groen. Hier word je toch blij van?!
Grote internationale topbedrijven als Google, Apple en Amazon hebben Biophilic Design al lang ontdekt en hun hoofdkantoren volgens deze wetenschap laten inrichten.
Maar ook thuis of in jouw organisatie of bedrijf kan Biophilic Design een wereld van verschil maken en bijdragen aan jouw welzijn of dat van jouw gasten en/of medewerkers.
Wat is het niet?
Biophilic Design is geen trend
Dit gaat niet over vijf jaar weer voorbij. Sterker nog; het is een ontwerpfilosofie die pas in de kinderschoenen staat in Nederland en waar steeds meer mensen en bedrijven de voordelen van gaan inzien. Biophilic Design is de toekomst; in de binnenhuisarchitectuur (interieurontwerp), maar ook in de architectuur en de stedenbouw. In Amerika en in Engeland is Biophilic Design al veel meer ingeburgerd en in Nederland zal dit ook steeds meer de ontwerpstandaard gaan worden. Ik ben o.a. getraind in Biophilic Design door het Biophilic Design icoon uit Engeland, Oliver Heath.
Biophilic Design is geen ‘urban jungle’
Het is geen kwestie van planten aanschaffen en een muur groen verven. Biophilic Design is veel meer dan dat. Het gaat om een andere beleving van je woning of bedrijfsruimte, het gaat om je zintuigen, natuurlijke materialen, het gaat om een stuk natuur naar de gebouwde omgeving halen. Het gaat om welzijn en ontspanning. Een urban jungle geeft lang niet altijd die rust. Planten zijn wel een onderdeel van Biophilic Design, maar een ruimte kan ook volledig biophilic worden ontworpen zonder er ook maar één plant in te zetten, en toch dat biophilic effect hebben.