Vandaag was ik bij een presentatie van de Britse ‘goeroe’ van biophilic design, Oliver Heath, en ik wil graag zijn inzichten met jullie delen.
Oliver Heath, een ware biophilic inspirator, zowel qua onderzoek als qua ontwerpen, sprak op de Biophilic Conference van Living Future Europe
Er waren sprekers van zo’n beetje alle tijdzones; van Australië via Italië tot in Canada, een waar biophilic feestje!
Zijn visie:
- Biophilic Design is nu belangrijker dan ooit, juist omdat het helpt met alles waar wij nu mee te dealen hebben, zoals stress, verstedelijking, overmatig schermtijd met alle gevolgen van dien. Biophilic design bewijst keer op keer dat het je hartslag en bloeddruk doet dalen, je stress verlaagt, alsmede je irritatie-niveau.
- Planten zijn slechts ‘één pad’ naar biophilic design, maar er zijn meerdere wegen die naar het spreekwoordelijke biofilische Rome leiden. Het gaat dus om veel meer dan een urban jungle creëren, hoe graag sommige interieurbeplanters de term soms willen ‘kapen’ om hun groen een trendy naam mee te geven.
- Biophilic design draait om zowel de neuropsychologie, als om cognitieve en sensorische aspecten, als om sociaalpsychologische dimensies. Veel mensen denken dat het slechts om een beplantingsschema gaat binnen een interieur, maar het werkt dus veel breder.
- Biophilic design gaat om spannende, stimulerende en opwindende interieurs creëren, die tevens kalmerend, ontspannend en herstellend voor je zijn.
- Vaak is biophilic design een nagedachte in het ontwerpproces. Als alle grote beslissingen al genomen zijn, en de bouw bijna voltooid, pas dan gaat met nadenken over alle voordelen die biophilic design het gebouw en het interieur zou kunnen bieden. ‘Too little too late’ dan helaas. Net als bij reguliere bouw moet een interieurontwerper in een zo vroeg mogelijk stadium betrokken worden om het verhaal compleet te krijgen.
- En tot slot nam hij nog een mooie quote mee van Paige Hodsman die gespecialiseerd is in akoestiek: “Without evidence you are just another person with an idea”.
Toch maar mooi dat biophilic design inmiddels veel meer is dan een idee, maar een wetenschappelijk én economisch bewezen ontwerpfilosofie die interieurs en daardoor medewerkers transformeert naar een status van welzijn, voor mens, maatschappij en milieu.