Ken jij dat verhaal van die witte muur in het bos?

Nee?! Ik ook niet…. In de natuur zijn namelijk helemaal geen witte wanden. Waarom heeft bijna elke werkruimte in Nederland ze dan wel? Oké, ik snap de tandarts (nou, eigenlijk ook niet), maar goed, een steriele ruimte moet je goed kunnen checken op het steriel zijn, dus we laten de…

Nee?!

Ik ook niet….

In de natuur zijn namelijk helemaal geen witte wanden.

Waarom heeft bijna elke werkruimte in Nederland ze dan wel?
Oké, ik snap de tandarts (nou, eigenlijk ook niet), maar goed, een steriele ruimte moet je goed kunnen checken op het steriel zijn, dus we laten de operatiekamers even voor wat ze zijn.

Maar waarom zijn bijna alle andere muren wit?

Van oudsher hebben wij in harmonie met de natuur geleefd en hoe meer natuur, hoe rustiger en meer ontspannen wij waren. De huidige verstedelijking doet niets af aan waar ons oer-brein nog steeds naar verlangt. En laat die rust nou net zijn wat jouw medewerkers nodig hebben om zich optimaal te kunnen inzetten, zodat jij er de vruchten van kunt plukken.

Dus, wil jij meer rust in de ruimtes om je medewerkers minder gestrest en productiever te krijgen, zodat zij beter voor jouw gasten en klanten kunnen zorgen, zodat deze weer meer uitgeven bij jou? Ik geef je graag drie tips:

Tip 1. Pak de verfkwast!

Er is geen enkele reden waarom een werkruimte niet een groentint mag hebben, of blauw, of een zonnig geel. Of als dat nog even wennen is, begin met een variatie in beige-tinten. En dan kun je het jaar erop altijd nog iets meer schwung toevoegen als je ervaren hebt hoeveel prettiger een ruimte aanvoelt die niet wit is.

Ons brein krijgt hier als het ware kortsluiting van; want in de natuur zijn geen grote witte vlakken. Ons brein kan zo’n wit vlak niet bevatten en wordt er onrustig van (heb ik niet verzonnen; wetenschappelijk bewezen dit!)

Er zijn de meest geweldige verven op de markt in de meest prachtige kleuren. Zelf ben ik groot fan van krijtverf, niet alleen om de volheid van de kleuren, maar ook omdat de kleur subtiel mee verandert naarmate de dag vordert, en het daglicht van kleur verandert. En richt je op vergrijsde tinten, die geven sfeer en warmte, maar zijn wat minder heftig; het hoeft niet meteen op een Ikea ballenbak te gaan lijken.

Tip 2. Pak de verfkwast!

Nee, ik bedonder je niet met één tip vermommen als twee. Maar echt, pak die verfkwast nog een keer, want je bent het plafond vergeten mee te verven!

Tip 3. Niet bang voor behang

Liep jij nog rond met de gedachte dat behang alleen voor de woonkamer was? Of misschien zelfs alleen voor oma thuis? Helaas moet ik je teleurstellen. Een goed gekozen behang is echt een sfeermaker in een werkruimte en kan een unieke touch toevoegen waar jouw medewerkers gegarandeerd happy van worden. Happy medewerker, happy gasten!